Dlaczego nie mogę schudnąć po ciąży?

Jeżeli zmagasz się z problemem tzw. nadwagi po ciążowej i mimo poczynionych wysiłków na polu zrównoważonej diety i intensywnego treningu nie osiągnęłaś żadnych efektów na wadze, a czas płynie już w miesiącach czy nawet latach, to być może jeden z organów Twojego ciała nie chce współpracować i zaburza homeostazę całego organizmu. O jakim organie mowa?

odchudzanie po ciąży

Ciąża to czas w którym nasze ciało mówiąc kolokwialnie dostaje mocno w kość. Rosnący w nas płód czerpie strumieniem z naszego organizmu niezbędne składniki odżywcze i mikroelementy, które trafiają do niego i odżywiają go utrzymując harmonijny rozwój dziecka. Przychodzi jednak czas po rozwiązaniu, kiedy to zaczynamy mierzyć się z myślą o szybkim i skutecznym powrocie do formy. Oczywiście można zazdrościć tym kobietom, którym powrót do właściwego rozmiaru nie przynosi większych problemów i już po trzech miesiącach objawiają się światu na nowo w swoim szczupłym i wytrenowanym ciele. Jeżeli jednak jesteś w tej drugiej, bardziej licznej grupie kobiet, co to się starają ale bez efektów to zwróć uwagę na stan swojego jelita.

W zdrowym organizmie komórki wyściełające wnętrze przewodu pokarmowego ściśle do siebie przylegają i chronią nas przed przedostawaniem się toksyn, cząsteczek jedzenia i kału do światła jelita. Ale nie wiele z nas, zwłaszcza po okresie ciąży może pochwalić się w pełni zdrowym organizmem. W przeważającej mierze przypadków komórki się rozszczelnią, a wyżej wymienione zanieczyszczenia dostaną się w głąb warstw jelita, a następnie do krwiobiegu. Gdy elementy błony komórkowej bakterii przejdą przez ścianę jelita, nasz układ odpornościowy broni się poprzez atak, a na tej wojnie cierpią cywile czyli własne komórki organizmu. Organizm toczy choroba układu autoimmunologicznego w efekcie czego narażeni jesteśmy na stany zapalne, zespół metaboliczny, cukrzycę typu II, otyłość, a nawet nowotwór.

Dlatego warto zadbać o zdrowie i zbilansować dietę pamiętając o tym, że spożywane przez nas produkty nie służą tylko nam, ale również 100 bilionom bakterii, które zamieszkują nasze jelito. Pamiętajmy o regularnym spożyciu produktów fermentowanych, błonnika oraz warzyw bogatych w witaminy i sprzyjające ich przyswojeniu mikroelementy. Drogocennym lekiem może okazać się też korzeń lukrecji oraz krople miętowe spożywane wraz z maślanem sodu. Ograniczmy natomiast żywność przetworzoną, cukier i pszenicę, które sprzyjają rozwojowi szkodliwych grzybów i drożdżaków, a także prowadzą do rozszczelnienia jelita. Być może wprowadzone zdrowe nawyki żywieniowe z naciskiem na dbałość o florę jelitową, przyczynią się do samooczyszczenia organizmu i samoistnego schudnięcia naszego ciała.

Źródło: „O czym Ci lekarz nie powie”

Tagi: ,

Dodaj komentarz